متریال بند کشی

متریال بندکشی

برای پذیرش انبساط و انقباض های سطحی و همچنین توزیع آنها به صورت یکنواخت در دمای ساختمان ها باید از بند کشی استفاده شود. با پوشاندن درزهای موضعی روی سطح نه تنها می توان از ورود آب و همچنین نفوذ پذیری رطوبت به قشرهای داخلی دیوار ها جلوگیری نمود، بلکه امکان نفوذ آب به سایر قطعات ساختمان را از بین می برد. توجه داشته باشید که ملات بند کشی باید به صورت ریزدانه بوده و کاملا پر مایه گرفته شود تا از ایجاد خاصیت جاذبه مویی جلوگیری شود. بند کشی این امکان را فراهم می کند تا کار نهایی جذاب تر به نظر برسد.

مشخصات بند کشی

عرض بند آجرها بر اساس طرحی که انتخاب می شود بین ۸ تا ۲۰ میلی متر می باشد و باید قبل از اجرا محل مورد نظر را با استفاده از برس تمیز کرده و در زمان اجرا سطح کار را آبپاشی کرده تا به صورت مرطوب باشد. حداقل مقدار مورد نیاز سیمان در هر متر مکعب ۴۰۰ کیلو گرم می باشد و قطر سنگدانه ها نباید از یک میلی متر افزایش یابد. نفوذ ناپذیری ملات بندکشی باید به گونه ای باشد که نه تنها به صورت کامل در خلل و فرج بند ها نفوذ کند، بلکه تراکم نسبتا” مناسبی داشته باشند تا مانع از نفوذ آب به قشرهای داخلی شود.

نکاتی درباره اجرای بند کشی آجر ها

قبل از اینکه آجر ها بر روی سطح نصب شوند باید زیر کار را به صورت کامل مرطوب نمود. توجه داشته باشید که ملات خور پشت آجر ها می تواند در کمترین حالت ۲ سانتی متر و حداکثر تا ۴ سانتی متر باشد. دمای نصب اجرها ها در بهترین حالت باید بین ۵ تا ۳۵ درجه سانتی گراد باشد و از این رو توصیه می شود تا در زمان یخبندان از انجام عملیات نماکاری خودداری نمود.

ماسه و آبی که در ملات بند کشی از آنها استفاده می شود باید بدون هیچ گونه آلودگی باشد و هرگز نباید از برای تمیز کردن بین شیار ها از دستمال مرطوب استفاده نمود. بهتر است برای انجام این کار از برس استفاده کرده  و تمیز کرددن را ۲ ساعت بعد از اتمام کار انجام داد. برای اینکه ملات بند کشی به صورت یک دست باشد باید چند دقیقه آن را ورز داده و بعد از آماده شدن ملات باید بعد از گذشت ۲.۵ ساعت شروع به بندکشی کرده و ملات را در ابتدا روی قلم بندکشی قرار داده و سپس آن را به سمت شیارهای مورد نظر فرو برد. بهترین زمان به جهت انجام عملیات بند کشی حداقل چندین هفته بعد از نصب آجرها بر روی سطح می باشد و در صورتی که برای ضد آب کردن آجرها از رزین استفاده شده است باید در زمان اجرای بند کشی سازه را به صورت کاملا خشک نمود. توجه داشته باشید که در ملات بندکشی آجر نباید آب نفود کند زیرا ملات گچ در صورت نفوذ آب حجم آن زیاد شده و نهایت این مسله منجر به لق شدن و کنده شدن آجرها می شود.

نحوه اجرای بند کشی گچی

گچ جزء متریالی به حساب می آید که از آن به جهت بندکشی کاشی و سرامیک هایی که در کف و دیوار ها نصب می شود بهره می گیرند و چون به صورت معمول از کاشی و سرامیک برای دیوارها و کف آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی و حتی سالن ها استفاده می شود بیشتر در معرض آب بوده و به همین خاطر در مدت زمان کوتاهی استحکام بند کشی های آنها از بین می رود و باعث نفوذ آب به سطوح زیرین می شود و مهم تر اینکه در طول زمان حجم گچ به دلیل نفوذ آب افزایش یافته و همین مسله باعث ایجاد ترک و همچنین شکسته شدن گچ های درزگیری می شود.

نحوه آماده کردن زیر کار

درزهای ایجاد شده در کار چه به صورت افقی باشند  و چه به شکل عمودی باید متناسب با عمق بندکشی از گرد و غبار، خاک، ملات، خرده های ریز مصالح و … به راحتی کنده و تمام رنگ ها روغن های موجود در آن پاک شود. نکته مهم این است که عمق بند کشی در نماهای مختلف متفاوت است. برای مثال در نماهای آجری تا ۱۵ میلیمتر و در بناهای سنگی تا ۲۰میلیمتر می باشد و بهره گیری از برس در بین شیار های درزها به دلیل افزایش چسبندگی انجام می گیرد.

رنگ مناسب بندکشی

بر طبق دستوری که کمیته نظارت صادر کرده است این امکان وجود دارد که به ملات بندکشی پودرهای رنگی اضافه و یا از سیمان های رنگی استفاده شود. نکته مهم میزان اضافه کردن پودر های رنگی به ملات و همچنین نحوه آزمایش آن در کارگاه است که باید به درستی و بر طبق استاندارد صورت بگیرد. اما فراموش نکنید مقدار ملات هرگز نباید از ۱۰درصد وزن سیمان بیشتر شود و باید خاصیت ضد قلیایی و هم چنین ثبات در مقابل نور خود را حفظ کند.  

زمان مناسب برای بندکشی

قبل از اینکه ملات دیوار ها سقف و سخت شود باید عملیات بندکشی را انجام داد زیرا این زمان مناسب ترین موقع برای بندکشی می باشد. توجه داشته باشید که هرگز نباید در شرایط آب و هوایی بسیار سرد یا بسیار گرم و حتی زمان بارش باران بندکش دیوار ها را انجام داد و اگر الزامی وجود دارد باید با توجه به تدابیر خاص شرایط مناسبی را فراهم نمود.

نحوه شکل دادن به بند کشی ها

مهم ترین نکته برای انجام بندکشی ها این است که درزها به راحتی آب های سطحی را دفع و رطوبت را خارج و عملیات زهکش را به صورت طبیعی انجام دهند. توجه داشته باشید که ضخامت بندهای ایجاد شده نباید از یک سانتی متر بیشتر شود. شیب منحنی بند های برجسته باید به گونه ای باشد که آب در داخل آنها به صورت طولانی نماند و مراقبت از تمامی بندهای گود کاری است که باعث می شود تا در قسمت های فوقانی بندها امکان ایجاد شیار طولی برای نفوذ آب از بین برود زیرا وجود خاصیت جاذبه مویی امکان نفوذ آب را افزایش داده و توفق آب در شیار ها مزیت بر علت خواهد شد. بندکشی باید به روش تو پر و با انحنای داخلی بسیار کم انجام شود. و برای ایجاد انحنا باید قبل از سفت شدن ملات با استفاده از ابزاری خاص در داخل درز ها کشیده و با فشرده کردن آنها باعث ایجاد تماس کامل با جدار ها فراهم شود.

سرعت انجام بندکشی

بخشی از نما که قرار است روی آن عملیات بندکشی انجام شود، به صورت مستقیم به سرعت بندکشی وابسته است و باید قبل از اینکه ملات بندکشی در رج ها اولیه تمام شود رجهای نهایی خاتمه یافته و برای عمل آوردن آماده نمود. به خصوص در هوای بسیار گرم که تابش آفتاب به صورت مستقیم است نم دار نگه داشتن بند ها باید به ضرورت انجام شود. سرعت بندکشی در هوای سرد باید به گونه ای باشد که زمان مناسب برای گرفتن بتن  قبل از اینکه یخبندان شروع شود وجود داشته باشد. در این حالت سرعت گرفتن بتن با تقلیل درجه حرارت محیط کاهش می یابد.

تمیز کردن بند کشی

برای نظافت بند ها باید قبل از سفت شدن کامل ملات اقدام و با استفاده از برس نرم، کهنه خیس و یا قاشق های مخصوص ملات گیری که با آنها می توان ملات های زاید را جمع آوری نمود استفاده کرده و ملات های اضافی را از روی سطح برداشته و پاکیزه نمود. در زمان تمیز کردن بند ها باید به ضخامت بند ها توجه کرده و حدود قابل تحمل نما رعایت شود. برای مراقبت نمودن از بند کشی ها در طول گیرش باید با توجه به شرایط اقلیمی مختلف عملیات آبپاشی به صورت ۳ تا ۴ بار در یک روز انجام و در مدت ۱۰ تا ۱۴ روز تکرار نمود.

فهرست
error: اخطار: مطابق با قانون کپی رایت شما مجاز به کپی برداری از این محتوا نیستید