کاربرد یونولیت یا پلاستوفوم در صنایع ساختمان

۱ دیدگاه

یونولیت

یونولیت‌ یا پلاستوفوم ماده‌ای ‌سفید رنگ و دارای ساختار سلولی می باشد و نوعی فوم از جنس پلی استایرن است. یونولیت یکی از فراورده‌های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلور‌های ریز تشکیل شده که در مجاورت فشار و بخار منبسط می‌شود.

کاربرد یونولیت

استفاده از یونولیت امروزه در طیف وسیعی از صنایع کاربرد دارد اما یکی از مهم ترین مصارف یونولیت در صنعت ساختمان بوده و به عنوان یونولیت های ساختمانی و یا بلوک های سقفی از آنها استفاده می شود. کاربرد دیگر یونولیت به دلیل ویژگی های فیزیکی و شیمیایی که دارد به عنوان ضربه گیر در بسته بندی ها، ساخت ماکت، مدل، پانل های سه بعدی و … می باشد.

از یونولیت برای گچ بری های پیش ساخته دکوراتیو، ساخت قطعات سبک پیش ساخته، لایه میانی ساندویچ پانل ها و در زیر پوشش سقف سوله ها و شیروانی ها به جای پشم شیشه استفاده می شود. ورق‌های یونولیت برای عایق بندی دیوارها و کف ساختمان‌، قالب بندی فونداسیون و بعضی قسمت‌های ستون و ‌اسکلت بتنی به کار می‌رود و به عنوان پرکننده مابین تیرچه‌های سقف قابل استفاده هستند.

ویژگی های یونولیت

یونولیت دارای دو نوع  ‌قابل اشتعال‌ و ‌غیر قابل اشتعال‌  می باشد و‌ عایق مناسبی برای حرارت و برودت ساختمان بوده و به همین دلیل به عنوان عایق سردخانه‌، یخچال‌، عایق برودتی ساختمان، عایق صوتی و آکوستیک‌ ‌در تلفیق با سایر عایق‌های صوتی کارایی دارد. همچنین برش پذیری آسان ‌و قیمت مناسب آن از ویژگی های دیگر یونولیت می باشد. یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و در مقابل فساد پذیری و رشد باکتری از خود محافظت می‌نماید.

یونولیت سقفی چیست؟

در سقف هایی با تیرچه بلوک ایجاد می شود ناحیه کشش حذف شده و تنها آن مقدار از بتن که باید فولاد های کششی را در خود جای دهد در آن نگهداری می شود. سقف تیرچه بلوک عبارتند از تعدادی تیر T شکل که کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و حذف بتن کششی در این نوع سقف ها که به وسیله بلوک یونولیتی جایگزین می‌شود باعث شده این نوع سقف‌ها از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه باشد و روز به روز بر مصرف آن اضافه شود.

اجزای تشکیل دهنده سقف‌های تیرچه بلوک شامل تیرچه، بلوک و بتن بالا یا درجا  است که در بالای سقف قرار می‌گیرد و باعث اتصال تیرچه‌ها و یکپارچه کار کردن اجزا می‌شود و در قسمت فشاری سقف قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از یونولیت

این نوع  بلوک‌های یونولیتی تا ۷۰ درصد از اتلاف انرژی جلوگیری می کنند و وزن ‌بسیار ناچیز دارند و تا اندازه بسیار زیادی موجب پایین آوردن وزن ساختمان می‌شوند. با وجود پوشش نسوزی که زیر و روی این بلوک ها محصور شده است در زمان آتش سوزی در ساختمان به راحتی حجم خود را از دست می‌دهند و تا ۲۰ دقیقه در برای حرارت مقاومت می کنند. ایمنی این بلوک ها زیاد است و این مسله در ایمنی شهری ساختمان و همچنین در زمان زلزله  نقش مهمی دارد. با وجود یونولیت در ساختمان سازی می توان در مصرف تیرچه تا حد زیادی صرفه جویی نمود. سرعت و سهولت اجرای سقف با وجود این بلوک ها بیشتر شده و همچنین پرتی و ضایعات در حمل و نقل به طبقات از بین خواهد رفت.

مشخصات فنی انواع مختلف یونولیت ها

یونولیت ها به صورت ورق یا بلوک هایی با ضخامت و دانسیته های مختلف تولید می شوند. یونولیت تیرچه کرومیت با طول ۱ یا ۲ متر و با عرض ۶۵ و با ارتفاع ۲۵ و ۲۵ سانتی متر تولید می شود و یونولیت های حفره دار با طول ۱۱۰ سانتیمتر‌، عرض ۵۰ و ارتفاع ۲۵ سانتی متر قابل تولید هستند. یونولیت های تیرچه فندوله با طول ۲ متر‌، عرض ۵۰ سانتیمتر و ارتفاع ۲۰ و ۲۵ سانت متر و یونولیت های تیرچه پیش تنیده با طول ۲ متر، عرض ۵۰ و ارتفاع ۱۵ سانت تولید می شوند.

خاصیت اکوستیک یونولیت های حفره دار در برابر صوت و عایق سرما و گرما بودن بسیار بیشتر از سایر یونولیت ها است و دلیل آن هم وجود سوراخ هایی است که در طول این نوع یونولیت ها وجود دارد و یونولیت‌های کرومیتی به دلیل پهنای بیشتر و امکان شکسته شدن در هنگام بتن ریزی سقف‌ها باید از کیفیت بهتری برخوردار باشند.

معایب استفاده از یونولیت

  • در اجرای سقف با یونولیت تیرچه‌ها از بتن نمی شوند و در زمان زلزله عملکرد خوبی نخواهند داشت. یونولیت در اثر حرارت حجم خود را از دست داده و ذوب می‌شود و به صورت قطره‌های شعله ور به همراه گچ سقف بر سر ساکنین فرو می‌ریزد. از این رو در هنگام آتش سوزی تلفات جانی افزایش می یابد.
  • یکی از معایب یونولیت ترک خوردن گچ سقف است چرا که به صورت معمول گچ سقف در محل تیرهای فرعی و محل اتصال یونولیت با تیرچه‌ها قرار دارد و به دلیل تفاوت ضریب انبساط سطح گچ ترک‌های زیادی می‌خورد.
  • برای حفاظت از بلوک‌ها و جلوگیری از برخورد مستقیم هر گونه حریق احتمالی با یونولیت‌، لازم است زیر سقف به وسیله پوشش مناسب محافظت شود‌. از این باید الزامات ایمنی در برابر آتش رعایت شود تا به گسترش حریق احتمالی دامن نزند.
  • محل نگهداری یونولیت باید طوری باشد که از احتمال ریزش یا تماس براده‌های داغ یا جرقه‌های ناشی از جوشکاری دور باشد چرا که احتمال شعله ور شدن و حریق در یونولیت ها بسیار زیاد است.
نوشتهٔ بعدی
انواع کاشی و سرامیک و کاربرد آنها
نوشتهٔ پیشین
ایمن سازی آشپزخانه

۱ دیدگاه. پیغام بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
error: اخطار: مطابق با قانون کپی رایت شما مجاز به کپی برداری از این محتوا نیستید