اطلاعاتی درباره قرنیز
در فضای داخلی ساختمان ها متریال مختلفی وجود دارد که باعث زیبایی فضا می گردند، اما آنچه بیشتر اهمیت دارد و زیبایی خاصی به دکوراسیون می بخشد، وجود قرنیز هاست. قرنیزها فضایی خاص و متفاوت را ایجاد می کنند و حتی تعویض و تغییر آنها هم جزء مواردی است که می تواند ظاهری متفاوت در دکوراسیون فضای داخلی ساختمان ایجاد کند.
قرنیز چیست؟
به باند یا نواری که در دور دیوارهای فضاهای داخلی وجود دارد، قرنیز گفته می شود و به صورت معمول نسبت به دیوار برجستگی داشته و دارای نمایی قابل رویت می باشند.
انواع قرنیز
در صنعت ساختمان قرنیز ها قدمت زیادی دارند و به صورت معمول در خانه های قدیمی از قرنیز های سنگی و چوبی استفاده می کردند اما در ساختمان های امروزی دیگر از قرنیز های سنگ یا سرامیک استفاده نمی شود و جای آنها قرنیزهایی از جنس ام دی اف با روکش پی وی سی استفاده می شود یا از قرنیز های تمام پی وی سی بهره می گیرند که ظاهری خاص و زیبا دارند.
قرنیز سنگی
قرنیز سنگی در فضاهایی که کف ساختمان از سنگ باشد، کاربرد داشته و معمولا جنس سنگ قرنیز را با جنس سنگ کف یکسان در نظر می گیرند. ارتفاع این نوع قرنیز ها بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر می باشد و توصیه ما این است که قرنیزها با دیوار همباد باشند و بیرون زدگی در آنها وجود نداشته باشد. زیرا این مسله باعث خاک گیری شده و در زمان قرار دادن اشیاء مختلفی مانند کمد امکان چسباندن آن به دیوار وجود ندارد.
قرنیز چوبی ( ام دی اف MDF )
به صورت معمول قرنیز چوبی در محیط هایی که کف آن پارکت باشد، کاربرد دارد و ارتفاع این نوع قرنیز ها بین ۶ تا ۱۰ سانتی متر است. پیشنهاد می کنیم برای زیبایی کار، جنس چوب قرنیز را با جنس چوب پارکت یکی در نظر بگیرید. البته این کار کاملا سلیقه ای بوده و در صورتی که جنس چوب قرنیز از جنس چوب پارکت متفاوت باشد، از زیبایی آن کاسته نمی شود.
قرنیز پی وی سی (PVC)
در صورتی که کف یک محیط از سرامیک، لمینت یا سنگ باشد می توانید از قرنیز PVC استفاده کنید. ارتفاع قرنیز های پی وی سی همانند قرنیز چوبی از ۶ تا ۱۰ سانتی متر است و در حالتی که کف از سرامیک یا سنگ باشد، بهتر است رنگ قرنیز را متضاد از رنگ کف انتخاب نمود ولی اگر از لمینیت در کف استفاده شده است، پیشنهاد می کنیم رنگ کف با قرنیز یکی باشد.
مزایای استفاده از قرنیز
بدون شک این سوال برای افرادی که می خواهند از قرنیز استفاده کنند پیش می آید که دلیل استفاده از قرنیز چیست و چه کاربردی خواهد داشت. در پاسخ باید گفت که استفاده از قرنیز تا حد بسیار زیادی به کف مربوط است. برای مثال اگر از لمینیت در کف استفاده شده باشد، بعد از اتمام کار دور تا دور آن با دیوار فاصله ای دارد که این فاصله توسط نصاب به عنوان درز انبساط در نظر گرفته می شود تا اگر فضا گرم شد و لمینیت ها منبسط شدند، به دیوار نچسبند و جای کامل داشته باشند.
بنابراین اگر فاصله یک سانتی متری که به صورت باز است به حال خود رها شود. نه تنها ظاهر زشتی دارد، بلکه محلی برای جمع شدن گرد و غبار ایجاد می شود. به همین خاطر با استفاده از قرنیز می توان درز انبساط را پوشانده و جلوه فضا را بیشتر نمود.
اگر کف منزل یا محل کار از سنگ، سرامیک، موکت و هر چیزی غیر از لمینیت باشد، با اینکه نیاز به قرنیز وجود ندارد و هیچ اتفاقی برای کل فضا نمی افتد، اما توجه داشته باشید که یک فضای ساده با وجود یک قرنیز چوبی تا حد بسیار زیادی زیبا و شیک خواهد شد.
در صورتی که در انتهای دیوار یا گوشه های کف خرابی مربوط به گچ کاری، نقاشی و … وجود داشته باشد، با استفاده از قرنیز می توان ایرادات بنایی را پوشاند.
با استفاده از قرنیز می توان بخش های پایینی دیوار را پوشانده تا از برخورد کفش، پایه مبل یا حتی وسایل دیگر، دیوار دچار آسیب نشود.
مزیت دیگر این است که قرنیز ها مانع خوبی برای نفوذ رطوبت به دیوار و همچنین تخریب رنگ آن می باشند.
ابعاد قرنیز
به صورت کلی قرنیز ها از لحاظ ارتفاع دارای دو سایز ۷ و ۹ سامتی متری هستند و طول آنها معمولا ۲۸۰ یا ۳۳۶ سانتی متر می باشد. ضخامت قرنیز را باید از پاشه یا پایین ترین و ضخیم ترین بخش قرنیز در نظر گرفت که چیزی معادل ۱۶ میلی متر می باشد.
رنگ قرنیزها
انتخاب مناسب ترین رنگ برای قرنیز کار دشواری نبوده و شما این امکان را دارید که رنگ قرنیز را با درب ورودی ساختمان، رنگ کابینت ها و حتی رنگ شومینه چوبی منزل هماهنگ کنید. اگر کف را با لمینیت پوشانده اید، می توانید رنگ قرنیز را یک یا دو پرده تیره تر از رنگ لمینیت در نظر بگیرید و با کمک آن یک قاب در دور ساختمان نمایان می شود که هر چه تیره تر باشد، زیبایی فضا بیشتر خواهد شد.
انتخاب قرنیز مناسب
در فضاهای کوچک بهتر است از قرنیزی با ارتفاع ۷ سانتی متر استفاده شود، اما اگر فضای مورد نظر بزرگ است، توصیه می کنیم برای اینکه جلوه کار بیشتر شود، قرنیز ۹ سانی متری را نصب کرده تا در این حالت فاصله دید از دیوارها بیشتر شده و قرنیز ها بهتر دیده شوند.
راهکار هایی برای تغییر قرنیزهای سنگی قدیمی
اگر قرنیز سنگی قدیمی دارید و می خواهید کف منزل را لمینیت کنید و در این حالت قرنیز سنگی با لمینیت یا پارکت همخوانی ندارد، می توان با استفاده از راهکارهای مختلفی قرنیز را کنده یا تغییر دهید.
اولین راهکار این است که قبل از اجرا و نصب لمینیت ها قرنیز سنگی را کنده و سیمانی که در پشت آن وجود دارد را خالی و دیوار را گچ کرده و بعد از اجرای رنگ یا کاغذ دیواری، لمینیت را در کف چسبانده و سپس عملیات نصب قرنیز را انجام داد. اما شایان ذکر است که استفاده از این راهکار نه تنها برای همسایگان ایجاد مزاحمت می کند، بلکه نیازمند بنایی، گچ کاری و نقاشی ساختمان است که این مسله مستلزم هزینه ای بالا بوده و زمان زیادی را باید صرف نمود، از این رو استقبال چندانی از این روش نمی شود.
راهکار دومی که به شما پیشنهاد می کنیم، این است که قرنیز سنگی را هم رنگ با سایر دیوارها رنگ کرده و بعد از آن به جای استفاده از قرنیز از اسکوتیا بهره بگیرید. اسکوتیا به نوعی شبیه قرنیز است اما با این تفاوت که ارتفاع آن ۳ سانتی متر بیشتر نخواهد بود و در اصطلاح به آن فیلیته گفته می شود.
روش سوم این است که برچسب هایی با طرح چوب را که اصطلاحا” به آنها روکش قرنیز گفته می شود را از بازار خریداری کرده و آنها را روی قرنیز ها بچسبانید. روش کار به این صورت است که ابتدا متراژ مورد نیاز را همرنگ اسکوتیا تهیه کرده و آنها را با دقت تمام روی قرنیز ها می چسبانید و بعد از آن کار نصب لمینیت ها را شروع کرده و سپس اسکوتیا را روی قرنیز هایی که حالا ظاهری هم رنگ با کف و اسکوتیا دارد، نصب نمود.
روش دیگری که معمولا از آن استفاده می شود، این است که بعد از نصب لمینیت از قرنیز های ۹ سانتی متری استفاده کرده و با انجام این کار قرنیز های سنگی پوشانده می شود. سوال مهم این است که قرنیز های سنگی ۱۰ سانتی متری را چگونه می توان با قرنیز های ۹ سانتی متری پوشاند؟ پاسخ این است که بعد از نصب لمینیت ها یک سانتی متر از ارتفاع قرنیز سنگی کم شده و ۹ سانتی متر باقی مانده را می توان با چسباندن قرنیز های ام دی اف ۹ سانتی متری کاملا” پوشش داد. از آنجایی که برای چسباندن قرنیز ها از چسب آکواریم یا سیلیکون استفاده می شود، در حد ایداآل ظاهر زیبایی ایجاد شده و همین مسله باعث می شود تا معمولا از این روش برای تغییر قرنیز های سنگی استفاده شود.