کناف چیست و چه کاربری دارد؟

بدون دیدگاه

در سال های اخیر فناوری ساخت و ساز با پیشرفت های فراوانی روبرو بوده و این مسله باعث شده تا به جای استفاده از مصالح سنتی از مصالح جدیدی استفاده شود که علاوه بر نصب راحت، زیبایی بیشتری هم دارند. یکی از مواردی که امروزه در صنعت ساختمان سازی مورد توجه قرار گرفته است استفاده از سیستم  ساخت و ساز خشک می باشد که به صورت فراگیر در اروپا و به شکل توسعه یافته در ایران از آن استفاده می شود و یکی از مصالحی که در این سیستم مورد استفاده قرار می گیرد پنل های روکش دار گچی می باشد که به عنوان یکی از اصلی ترین مصالح به شمار می رود.

کناف چیست؟

نوعی پنل گچی با روکش کاغذی می باشد که برای ایجاد سقف های کاذب، دیوارهای کاذب و ایجاد دکور بر روی سقف و یا دیوار از آن استفاده می شود. کناف در واقع یک برند تجاری برای پنل های گچی می باشد که توسط یک خانواده آلمانی با همین نام برای اولین بار تهیه و تولید گردید و به مرور زمان تولید آن گسترش پیدا کرده است و در چند سال اخیر، واحد تولید آن در ایران، تحت برند کناف راه اندازی شده است. توجه داشته باشید که نام کناف در اصل نام تجاری سیستم ساخت و ساز خشک (بدون استفاده از آب)می باشد.

خصوصیات کناف

به دلیل اینکه جنس کناف بسیار سبک است در زمان زلزله ایمن تر خواهد بود و در صورتی که در برابر آتش مستقیم قرار بگیرند در حدود ۳ ساعت از خود مقاومت نشان می دهند. از آنجایی که با کمک کناف بار مرده ساختمان کاهش پیدا می کند از هزینه های مربوط به سازه و فوندانسیون هم کاسته می شود. کناف ها در برابر صوت، رطوبت و همچنین حرارت عایق هستند و به راحتی و با سرعت قابل نصب می باشند.

یکی از مهم ترین قابلیت های کناف رنگ آمیزی آنها بالافاصله بعد از نصب می باشد و به دلیل نحوه طراحی که دارند می توان به راحتی به تاسیسات دسترسی داشته و عملیات تعمیر و تعویض  را در صورت نیاز انجام داد. انعطاف پذیری بالای معماری کناف یکی دیگر از مزیت های این مصالح است و می توان از آنها برای ایجاد سقف های دکواتیو و قوس دار استفاده نمود.

دور ریز در این مصالح بسیار کم است و می توان سطح های زیادی را با حداقل مصرف مصالح، کناف کرد و چون در اجرای کناف ضخامت دیوار ها کم می باشد، از این رو سطح مفید زیر بنای ساختمان، افزایش می یابد. توجه داشته باشید که تمیز کردن کناف با استفاده از یک پارچه مرطوب امکان پذیر خواهد بود و برای هر وضیعت آب و هوایی مناسب بوده و تغییر شکل نمی دهد.

قابلیت ترمیم و تعویض راحت و همچنین قیمت ارزان حمل و نقل کناف و صرفه جویی در نیروی انسانی باعث شده تا از آنها به عنوان یک مصالح پر کاربرد استفاده شود.

سایز پنل های کناف

پنل های گچی که با نام کناف می شناسیم، دارای ابعاد ۱۲۰*۲۴۰ سانتی متر است که ضخامت آنها ۶، ۵/۹ ،۵/۱۲، ۱۵ و  ۱۸ میلی متر می باشد. در زمان تهیه کناف از مخلوط گچ و هوا به شکل کاملا “فشرده در ما بین دو سطح مقوایی استفاده می کنند که از این طریق به سبک تر و مستحکم تر شدن پنل ها کمک شود.

انواع پنل های گچی از لحاظ ضخامت

پانل های گچی کناف را گاها” گچ برگ هم می نامند و با توجه به نیاز و شرایطی که قرار است از آنها استفاده شود ضخامت آنها متفاوت خواهد بود.

پانل گچی با ضخامت ۶ میلی متر

این نوع پانل های گچی که با ضخامت ۶ میلی متر تهیه می شوند تنها برای طرح هایی قابل استفاده است که به صورت منحنی بوده یا قوس تندی داشته باشند. نکته مهم در ارتباط با این نوع پانل ها عدم استفاده آنها در دیوار و سقف های کاذب ساده می باشد و صرفا مناسب فضاهای قوس دار هستند.

پنل های گچی با ضخامت ۵/۹ میلی متر

از پانل های ۵/۹ میلی متر همانند پانل های ۶ میلی متر باید برای نواحی قوس دار استفاده کرد و به برای استفاده در دیوار و سقف کاذب مناسب نیستند.

صفحات گچی  ۵/۱۲ میلی متر

پانل هایی با ضخامت ۵/۱۲ میلی متر به صورت معمول در کارخانه کناف ایران تولید می شوند که از آنها برای جدا کردن و پوشش دادن دیوار ها و سقف ها استفاده می کنند و به عنوان سقف کاذب ساده و دکوراتیو کاربرد دارند.

پانل های گچی با ضخامت ۱۵ میلی متر

از پانل هایی با ضخامت ۱۵ میلی متر برای دیوارهایی استفاده می شوند که مقاوم بودن دیوار از شروط اصلی کار محسوب می شود.

پنل ۱۸ میلی متر

پانل هایی با ضخامت ۱۸ میلیمتر برای فضاهای خاص قابل استفاده هستند، در واقع این پانل ها در محیط هایی که نیاز به استحکام بسیار زیاد باشد و حتی فضاهایی که احتمال برخورد شدید با دیوار ها وجود دارد کاربرد دارند. خمیر پودر ماستیک، سطح را کاملا” پوشش داده و صاف می کنند و عملیات رنگ آمیزی را بر روی سطح صاف و یکنواخت انجام می دهند.

وزن کناف

تعیین وزن کناف بر اساس نوع پوشش کاری آن محاسبه می شود اما به صورت میانگین وزن هر متر مربع کناف با ضخامت ۵/۱۲ میلی متر در حدود ۸ کیلوگرم می باشد.

سقف کناف

مکان های قابل استفاده از کناف

به دلیل مزیت ها و استاندارد های فنی کناف می توان آنها را جایگزین روش های منسوخ بنایی کرده و در مکان های مختلفی مانند ساختمان های تجاری، اداری و مسکونی، بیمارستان ها، درمانگاه ها، هتل ها، مراکز تفریحی و آموزشی، مدارس و دانشگاه ها، رستوران ها، فرودگاه ها و … استفاده نمود.

سقف های کاذب

سقف های کاذب در دو نوع ساخته و اجرا می شوند که شامل موارد زیر می باشد:

سقف های کاذب کناف

سقف های کاذب تهیه شده از کناف به صورت ساده، یکپارچه و دکوراتیو بوده و دارای ضخامت صاف و یکدست هستند و همچنین معایب سقف های کاذب تهیه شده با راییتس و گچ را نداشته و از لحاظ فنی کاملا استاندارد می باشند و می توان بین فاصله های خالی ایجاد شده بین سقف اصلی و سقف کاذب را با کمک عایق های حرارتی و صوتی کاملا پوشاند و حتی به راحتی لوله های تاسیسات مکانیکی و برق را از این فضا عبور داد.  به دلیل انعطاف پذیر بودن این سقف های کاذب می توان طرح های هندسی زیبایی را در سقف ایجاد و با کمک نورپردازی های مختلف، هنر و معماری را در سقف های کاذب جلوه گر نمود.

نورپردازی سقف های کاذب مشبک

برای نورپردازی سقف های کاذب شبکه ای می توان به جای هر تایل ۶۰*۶۰ یک چراغ با همین ابعاد نصب کرده و این امر باعث می شود تا داخل آن فضا روشن شود.

مزایای استفاده از سقف های کاذب شبکه ای

استفاده از این نوع سقف ها به دلیل اینکه سرعت اجرای بالایی دارند و به راحتی می توان به تاسیسات بالای سقف دسترسی داشت، کاربرد بسیاری در فضاهای مختلف مانند، درمانگاه ها، بیمارستان ها، فروردگاه ها، ترمینال ها، محیط های اداری و تجاری و حتی در سقف سرویس بهداشتی های عمومی و مکان های مرطوب مانند حمام و … دارند.

نحوه اتصال سقف کاذب کناف به سقف اصلی

نکته مهم این است که از کناف نمی توانید به عنوان سقف اصلی استفاده کنید و در صورتی که بخواهید سقف مشبک کناف را به سقف اصلی متصل کنید باید ارتفاع سقف را در نظر داشته باشید، زیرا برای ارتفاع های کمتر از ۲۵ سانتی متر می توان از مفتول برای نصب کناف استفاده کرد و در صورتی که ارتفاع بیشتر از ۲۵سانتی متر باشد، باید از فنرهای آویز دار دوبل استفاده شود.

مزایای استفاده از کناف

توجه داشته باشید که استفاده از کناف در فضاهای مختلف هم برای سقف و هم برای دیوار، مزیت های مهمی دارد که باعث می شود امروزه اکثر معماران در طراحی داخلی منازل از کناف استفاده کنند.

  1. در شرایط کاملا” طبیعی و با تعداد نیروی کار معقول سرعت اجرای کناف نسبت به سیستم سنتی تا ۴ برابر بیشتر می باشد.
  2. از آنجایی که سیستم کناف بسیار سبک و قابل انعطاف می باشد در برابر زلزله از خود مقاومت نشان می دهد.
  3. کناف دارای اتصالات مناسبی می باشد و به همین خاطر از ایمنی مطلوبی برخوردار باشد. در واقع دیوار ها و همچنین سقف های کاذب کناف از طریق پیچ و مهره و بر اساس ضوابط مدونی نصب می شود که این مسله ایمنی آن را افزایش می دهد.
  4. به دلیل طراحی مناسبی که کناف دارد اجرای راحتی هم خواهد داشت.
  5. ساختار سیستم کناف به گونه ای است که وزن کمی نسبت به سایر سازه های متداول امروزی دارد و بر طبق محاسبات انجام شده، اسکلت سازه کناف تا ۲۵درصد سبک تر از از سایر سیستم ها می باشد و بدین ترتیب اجرای کناف هزینه ها را سر شکن خواهد کرد.
  6. به دلیل اینکه فضای کمی توسط سیستم کناف اشغال می شود، سطح مفید زیر بنا دیوار ها و پارتیشن های کناف افزایش می یابد.
  7. اگر کناف را به صوت اصولی و بر طبق استاندارد های تعریف شده اجرا کنید عایق حرارتی مناسبی می باشند.
  8. قابلیت مهم کناف رنگ پذیری بسیار بالای آنها است، اما توجه داشته باشید که این قابلیت زمانی امکان پذیر است که ابتدا روی آنها را بتونه کرده و بعد رنگ آمیزی انجام شود.
  9. در صورتی کناف عایق صوتی مناسبی است که اجرای دیوار کناف را تا سقف اصلی ادامه داده و کلیه المان های فلزی با نوار های عایق از زمین و سقف جدا شده باشند.
  10. کناف در برابر آتش سوزی و همچنین رطوبت مقاومت بالایی دارد.
  11. در صورتی که بخواهید به صورت دکوراتیو از کناف استفاده کنید، به راحتی انعطاف پذیر می باشند.
  12. برای فضاهایی که نیاز به بازسازی دارند می توان از کناف استفاده نمود، زیرا محیط های قدیمی را تبدیل به فضاهای جدید با کاربری های متفاوت می کند.
  13. مصالحی که در سیستم کناف مورد استفاده قرار می گیرد تا ۷۵ درصد قابل بازیافت می باشند.
  14. استفاده از کناف به گونه ای است که نخاله های ساختمانی را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. نکته مهم این است که نخاله های سیستم کناف نسبت به نخاله های سیستم سنتی یک به پنچ می باشد که این مسله باعث کاهش بسیاری از هزینه ها مانند هزینه حمل، تخلیه نخاله ها و … می شود.
  15. نیروی انسانی در اجرای سیستم کناف کاهش می یابد، زیرا نیاز به نیروی کاری برای انجام عملیات دیوار چینی، گچ کاری و سفید کاری کمتر شده و حتی در اجرای سقف کناف هم به جای اینکه از میلگرد و رابیتس استفاده شود می توان برای جوش کاری، رابیتس کاری و گچ کاری فقط از یک تیم استفاده شود.
  16. بدون اینکه هیچ گونه آسیب و تخریبی انجام شود می توانید به راحتی تاسیسات را از فضای ما بین دیوار های کناف عبور دهید.
  17. در سیستم کناف به خاطر اینکه به صورت خشک به هم متصل شده اند و از ملات استفاده نمی شود به راحتی می توان به  تاسیسات ساختمانی دسترسی داشته  و آنها را ترمیم نمود.
  18. در صورتی که طراحی ساختمان بر اساس سیستم کناف باشد می توان در مصرف فولاد، سیمان و مصالحی مانند گچ، آهک و خاک صرفه جویی نمود.
  19. همان طور که گفته شد در اجرای کناف نیاز به جوشکاری نبوده و این مسله باعث می شود تا مشکلات استفاده از برق شهری جهت جوشکاری از بین برود.
  20. استفاده از سیستم ساخت و ساز کناف این امکان را برای شما فراهم می کند تا تولید زباله های ساختمانی تا حد زیادی کاهش یافته و در نهایت به حفظ محیط زیست کمک می شود.
  21. جدا از زیبایی چشمگیری که سقف یا دیوارهای کاذب کناف دارند، باید توجه داشته باشید که طراحی کناف را باید با توجه به شرایط فیزیکی محیط انجام دهید و بعد از پایان طراحی باید کار نصب و راه اندازی را افرادی انجام دهند که در این زمینه مهارت داشته باشند، تا بتوانید نتیجه مطلوبی را دریافت کنید.

 روش اجرای دیوار های کناف

اجرای روش اجرای دیوار کناف بسیار سریع و راحت انجام می شود. برای شروع کار ابتدا باید رانر های فولادی سبک با ضخامت ۷ یا ۱۰ سانتی متری را به زمین و سقف روبروی آن به وسیله میچ و پیچ محکم کرده و در مرحله بعد باید استاد های فولادی سبک را بین رانرهای فولادی پیچ  شوند و سپس یک طرف از دیوار را با پنل های گچی که دارای ضخامت بالایی هستند را به استاد ها پیچ می کنند.توجه داشته باشید که اگر بخواهید دیوار عایق صوت، گرما و … باشد باید بین دو طرف دیوار استفاده شود و در نهایت باید طرف دیگر دیوار را به وسیله پنل تکمیل نمود تا دیوار کناف به درستی اجرا شود.

نصب کناف
نوشتهٔ بعدی
دکوراتور منزل خود باشید!
نوشتهٔ پیشین
تزیین دیوار منزل با روش های مختلف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست
error: اخطار: مطابق با قانون کپی رایت شما مجاز به کپی برداری از این محتوا نیستید